Skip to main content

Dieta ketogeniczna w bardzo dużym stopniu wpływa na procesy metaboliczne, które zachodzą w organizmie człowieka. W diecie tej węglowodany zostają zastąpione przez tłuszcze, które znajdują się na samym szczycie piramidy żywienia i powinny teoretycznie być spożywane rzadko i w małych ilościach. Nadmiar tłuszczu w diecie nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, jak zazwyczaj jest uważane, ale wręcz przeciwnie – powoduje jej redukcję, a zjawisko to nazywane jest stanem ketozy. Proces ten oparty jest na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, która ulega zmniejszeniu.

Główne zasady diety ketogenicznej

Ilość spożywania tłuszczów w ciągu dnia w stosunku do białek i węglowodanów musi wynosić 3:1 lub 4:1, co oznacza, że na każde 4 lub 3 g tłuszczów ma przypadać 1 g białek i węglowodanów. Podczas stosowania diety ketogenicznej powinno się spożywać w równych odstępach czasowych 3 główne posiłki dziennie i dwie przekąski. Najważniejszym etapem diety ketogenicznej jest czas, w którym organizm adaptuje się do zmian i wprowadzany jest w stan ketozy. Taka przemiana trwa zazwyczaj 4-6 tygodni i normalnym jest, że w tym czasie spada samopoczucie, ponieważ w drastyczny sposób następuje spadek dostarczanych węglowodanów. Gdy okres ten mija nasz organizm staje się bardziej elastyczny i można rozpocząć balansowanie makroskładnikami i tym samym lekko zwiększyć ilość dostarczanych węglowodanów. Stan ketozy sprawia, że nie odczuwamy tak dużej potrzeby snu, a samopoczucie jest o wiele lepsze.

Podczas stosowania diety ketogenicznej należy ograniczyć produkty zawierające cukier. Powinno się sięgać po żywność, która zawiera dużą ilość tłuszczu taką jak tłuste ryby, śmietana, masło i orzechy. Osoby na diecie ketogenicznej mogą jeść mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe. Spożywane tłuszcze powinny być wysokiej jakości. Przede wszystkim będą to tłuszcze tłoczone na zimno, w szczególności zalecane są oliwa z oliwek, olej z awokado i olej kokosowy. Dopuszczalne jest jedzenie brokułów, pomidorów, ogórków, szpinaku, marchwi, dyni oraz papryki. Z grupy owoców będą to maliny, borówki, kiwi, awokado i jagody. Nie wolno jeść pieczywa, kasz, makaronów, otrębów i ziemniaków.

Zalety diety ketogenicznej

Jest to bardzo skuteczna dieta w walce z otyłością, ponieważ zmagazynowane zapasy kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej zostają uwolnione przez zamianę źródła energii z glukozy na tłuszcze, a deficyt kaloryczny zostaje utrzymany. Dieta ta ma wiele zalet, do których należą:

  • utrzymanie sytości przez długi okres,
  • lepsze samopoczucie,
  • zahamowanie uczucia głodu,
  • brak spadków energii w ciągu dnia,
  • krótsza regeneracja po śnie,
  • usprawnienie pracy serca i nerek,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszenie poziomu cukru.

Stosowanie diety ketogenicznej sprawia, że po tygodniu jej stosowania można uzyskać efekt 1-2 kg utraty masy ciała, z których większość stanowić będzie przede wszystkim woda i glikogen. Nie jest ona jednak wskazana dla osób, które chorują na kamicę dróg żółciowych lub refluks żołądkowo-jelitowy.

Dietetyk kliniczny WIKT Codzienny

Ten artykuł został zweryfikowany pod kątem merytorycznym i dokładnie sprawdzony przez doświadczonego dietetyka klinicznego, co gwarantuje jego wiarygodność i aktualność.