Dieta Low Carb popularnie zwana LCHF polega na obniżeniu poziomu węglowodanów w diecie i podwyższeniu spożywanego poziomu tłuszczy. Do produktów dozwolonych na niej zaliczamy tłuszcze zwierzęce, oleje, awokado, czy nasiona i orzechy. Wykluczamy natomiast cukry proste, dostarczając do naszych organizmów węglowodany z kasz i warzyw.
Jej najważniejszą zaletą jest nacisk na spożywanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności, która dostarcza niezbędne składniki odżywcze do zasilania organizmu. Dobrze zaplanowana gwarantuje zapotrzebowanie żywieniowe i zapewnia korzyści zdrowotne przy leczeniu i zapobieganiu niektórych chorób.
Jest to jeden z wariantów diety wysokotłuszczowej, oparte na tym schemacie odżywiania są popularne diety m.in Kwaśniewskiego, Attkinsa. Głównym atutem diety Low Carb jest uregulowanie pracy trzustki w zakresie wytwarzania insuliny. Dieta ta jest oferowana w wariancie 4 posiłkowym, a dzięki wysokiej zawartości białka oraz tłuszczy zapewnia sytość na długo.